Reklama
Tak takové rohlíčky jste zaručeně ještě neměli! Jsou tak krásně měkké a křupavé, že jim nemůžete odolat! Opravdu nemají chybu. A jako snídaně? Rohlíček s máslem? K nezaplacení!
Dlouho jsem si myslela, že domácí rohlíky jsou strašně náročné a že se jen málokomu povedou, ale tento recept je skvělý! A vždy následoval skvělý výsledek, ze kterého mám vždy velkou radost.
Ingredience
- 20 ml oleje
- 260 ml vlažné vody
- 10 g soli
- 200 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 5 g cukru
- 1,5 lžičky instantního droždí nebo 17 g čerstvého droždí
Postup
Příprava kvásku
- Kvásek: Smíchejte 2 lžíce vody, droždí, cukr a jednu lžíci mouky. Nechte směs odpočívat na teplém místě, dokud nezačne kvasit.
Příprava těsta
- Smíchání ingrediencí: Kvásek smíchejte se zbylými ingrediencemi. Doporučujeme přimíchat tekuté do sypkých, aby se netvořily hrudky. Těsto důkladně vypracujte, aby nebylo ani moc lepivé, ani se nerozpadalo. Podle potřeby přidejte mouku nebo vodu.
Kynutí těsta
- Kynutí: Nechte těsto kynout pod utěrkou na teplém místě alespoň 45 minut.
Tvarování rohlíků
- Tvarování: Vál překryjte potravinářskou fólií a těsto na ní rozkouskujte. Z této várky by mělo vyjít přibližně 15 kousků těsta, což odpovídá 15 rohlíkům. Každý kousek těsta rozválejte do placky a poté srolujte do tvaru rohlíku.
- Příprava na pečení: Na plech vyložený pečicím papírem naskládejte rohlíky.
Dokončení
- Potření: V hrníčku smíchejte mléko a vajíčko. Každý rohlíček potřete touto směsí. Podle chuti můžete posypat solí, mákem nebo kmínem.
- Pečení: Troubu předehřejte na 150 stupňů a pečte rohlíky cca 20 minut, dokud nebudou krásně dozlatova.
Servírování
- Vychladnutí: Rohlíky vyndejte z trouby a nechte trochu vychladnout. Nejlepší jsou ještě trochu teplé, kdy se na nich máslo krásně roztéká. Rozdíl mezi domácími a kupovanými rohlíky poznáte hned – ty domácí zmizí během chvilky.
Reklama
Napište nám, jak se vám rohlíčky povedly a jaký měly úspěch.
Přejeme vám dobrou chuť!
Reklama