Bujón nebo vegeta jsou velmi častými pomocníky v kuchyni. Mnoho kuchařek má pocit, že musí něčím dochutit polévku. Většinou to není pravda, ale do dalších pokrmů a omáček se vám něco podobného bude hodit. Pravdou je, že klasické bujóny obsahují hodně zbytečné chemie. Pro přírodní chuť a pozitivní vlastnosti si musíte vyrobit vlastní produkt, který bude fungovat stejným způsobem.
Vegeta je na trhu již více než 20 let a mnoho lidí bez ní nedokáže žít. Pravdou je, že s těmito dochucovadly můžete omezit množství soli, které dáváte do pokrmů. To je důležité hlavně pro jedince, kteří chtějí zhubnout nebo mají problémy s ledvinami. Pokud musíte v dietě snížit množství soli, domácí bujón bude naprosto ideální pro vaše vaření.
Co budete potřebovat?
Na výrobu domácího bujónu potřebujete několik základních druhů zeleniny. Potom ji můžete využít hned dvěma způsoby. Podíváme se na obě metody, jak vyrobit velmi chutný a zdravý bujón bez chemie, která by vaše zdraví jedině poškodila. Na výrobu potřebujete:
- mrkev – 1 kg
- kořenová petržel – 1 kg
- cibule – 500 g
- celer – 400 g
- zelená paprika – 1 ks
- červená paprika – 2 ks
- pórek – 1-2 ks
- sušená petrželka – 1 hrst
- sušená celerová nať – 1 hrst
- sušený libeček – 2 hrsti
Pracovní postup
- Všechny druhy použité zeleniny opláchněte vodou a očistěte. Nechte zeleninu pořádně uschnout.
- Zeleninu nastrouhejte na jemném struhadle. Pokud nemáte struhadlo, můžete zeleninu jemně nakrájet.
- Vše rozložte na plech, aby mohla zelenina vyschnout. Vložte plech do trouby na nízkou teplotu (50-70 stupňů) a nechte dvířka trouby trochu otevřená.
- Pravidelně zeleninu míchejte a otáčejte, aby nedošlo k jejímu spálení. Jakmile bude zelenina dokonale vysušená, nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
- Připravte si skleněnou nádobu s kvalitním uzávěrem pro skladování domácího bujónu.
Sušená zelenina jako bujón
Při sušení nemusíte používat jen troubu s nízkou teplotou. Můžete také využít radiátor nebo sušičku na ovoce. Při sušení na radiátoru nakrájejte zeleninu na malé kousky. Usušenou zeleninu můžete rozemlít mlýnkem nebo kuchyňským robotem. Přidat můžete nejen zeleninu, ale také koření, například bazalku, majoránku, koriandr nebo kurkumu.
Přidáním svého oblíbeného koření uděláte bujón naprosto jedinečný. Na druhou stranu musíte myslet na to, že možná do každého pokrmu budete potřebovat trochu jiné koření. Proto ho mnoho lidí přidává až při samotném vaření. Koriandr nebo kurkuma se přece jen do každé polévky nebo omáčky nehodí. Bujón si můžete také připravit v menším množství, pokud si nejste jisti jeho chutí.
zdroj: prosvet.cz