Tyto saláty si pamatujete z vašeho dětství. Po tolika letech jsou stále skvělé.
Pařížský Salát podle ČSN
Potřebujeme:
400 g pařížského salámu nakrájeného na nudličky
180 g sterilizovaných okurek nakrájených nadrobno
60 g sterilizovaného hrášku
25 g cibule nakrájené nadrobno
300 g základní majonézy (doma udělané)
10 g krupicový cukr
10 g sůl
20 g plnotučná hořčice
5 g ocet
8 g worcesterská omáčka
0,5 g mletý pepř
Postup:
Nejprve smícháme všechny přísady na salát a poté všechny přísady na zálivku.
Dobře promícháme a můžeme podávat.
Vlašský salát podle ČSN
Potřebujeme:
Brambory 350 g (lojovité, den předem uvařené)
Salám 228 g (nakrájený na nudličky)
Okurky sterilizované 90 g
Hrášek sterilizovaný bez nálevu 20 g
Celer kořenový 32 g (vařený)
Mrkev 48 g (vařená)
Hořčice plnotučná 20 g
Koření mleté 0,5 g
Ocet 15 g
Worcester 5 g
Majonéza 200 g
Cukr krupice 10 g
Sůl 10 g
Postup:
Všechny suroviny nakrájíme (kromě hrášku) a smícháme v misce a můžeme podávat.
Nakonec vmícháme zálivku z majonézy, cukru, soli. worcestru, octa a hořčice.
Turistický salát
Potřebujeme:
20 dkg Salám turista (vysočina) – nakrájené na nudličky
1 pomazánkové máslo
1 malá cibule nakrájená nadrobno
100 g tvrdého sýra nakrájeného na nudličky
1-2 stroužky česneku
Volitelné: červená paprika
2 natvrdo uvařená vejce – nakrájená
1 lžíci tatarské omáčky
2 lžíce hořčice
Postup:
K salámu přidáme máslo, sýr, nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek a ostatní přísady. promícháme a můžeme podávat.
Legendární Krakovský salát
Potřebujeme:
1-2 na pánvi orestovaná kuřecí prsa (případně šunku, uzené masíčko..)
1 malou konzervu kukuřice
1 velký pór
150 g tvrdého sýra
100 g uzeného sýra
1 lžíci majonézy, 1 lžíci hořčice
3 lžíce husté smetany nebo jogurtu
sůl, pepř, špetka cukru
Postup:
Kuřecí prsa bez kůže nakrájíme na malé kostičky, zprudka osmahneme na malém množství oleje. ochutíme a opepříme – na pánvi necháme asi jen 5-7 minut, masíčko je rychle hotové.
Pórek nakrájíme na půlměsíčky a v sítu ho zalijeme vroucí vodou.
Sýr – obyčejný i žlutý nastrouháme nahrubo.
Všechny suroviny včetně kukuřice smícháme spolu.
Majonézu smícháme se smetanou, dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru.
Přidáme do salátu a důkladně promícháme.
Salát Rumcajz
Potřebujeme:
2 lžičky kr. cukru
2 ks cibule
1 lžička sójové omáčky
mletý pepř
2 lžičky oleje
2 lžíce majonézy
4 ks sterilizovaných okurek
20 dkg měkkého salámu
sůl
2 lžičky plnotučné hořčice
1 lžičku worcesterské omáčky
Postup:
Nachystáme si dresink.
V malém hrnci smícháme olej, cukr, hořčici, sójovou omáčku a worcesterskou omáčku.
Na mírném ohni mícháme tak, aby vznikla jednotná směs – zálivka na salát .
Směs se však nesmí vařit, poté složíme z plamene a necháme vychladnout.
Potom si nakrájíme salám a okurku na proužky a cibuli na kostičky.
Vše dáme do misky a přidáme vychladlý dresink a 2 lžíce majonézy.
Nakonec salát Rumcajs dochutíme solí a pepřem .
Podáváme s čerstvým pečivem.
Ještě lepší je uležel do druhého dne.