Menu

Tajemná opuštěná města Divokého západu: Navštivte duchovní města, která stojí dodnes!

i
Martin Jelínek

Existuje mnoho opuštěných měst, které stojí dodnes, i když jejich obyvatelé uprchli před desítkami nebo dokonce stovkami lety. Návštěvníci se mohou dodnes procházet po těchto strašidelných místech a vidět zchátralé saloony ze dní divokého západu, jednocelové věznice a působivé hřbitovy. South Pass City je jedním z největších historických míst ve Wyomingu a opuštěné místo je každoročně otevřené pro návštěvníky od poloviny května do poloviny října. Oblast byla dříve domovem více než 30 zlatých dolů na Oregonské stezce – ale krátce poté, co byly uzavřeny, se stala duchovním městem. Byla zapsána do Národního registru historických míst a město hrálo také důležitou roli v historii žen.

South Pass City bylo místem, kde byl přijat zákon, který učinil Wyoming prvním teritoriem, kde ženy mohly volit a zastávat veřejné funkce po podepsání zákona v roce 1869. Tato svoboda byla ženám udělena po celé zemi až v roce 1920. V polovině 70. let se populace South Pass City snížila na asi 100 lidí. V následujících letech začalo mnoho domů a obchodů v městě chátrat.

Bodie, poblíž státní hranice Nevady v pohoří Sierra Nevada a 75 mil jihovýchodně od jezera Tahoe, byla popsaná jako skutečné duchovní město – s budovami, které stále zřící. Duchovní město leží v nadmořské výšce 8 500 stop a během zlaté horečky bylo opět jedním z měst plnících se lidmi. V roce 1879 zde žilo asi 10 000 obyvatel zlatých dolů – ale v roce 1915 bylo oficiálně označeno jako duchovní město.

Bodie bylo vyhlášeno kalifornským historickým památníkem, což znamená, že město bude zachováno v následujících letech, a každoročně přivítá asi 200 000 návštěvníků. Mezi budovami ztracenými ve zlaté horečce duchovního města z Divokého západu jsou dřevěné kostely a benzínový pumpy – s pozůstatky starých nákladních aut stále v blízkosti. Interiéry některých zchátralých budov jsou dodnes vidět – a často obsahují běžné předměty, jako jsou porcelánové talíře a novinové výstřižky.

Texola leží na slavné americké Route 66 – ale v roce 2010 zde žilo pouze 36 obyvatel. Město v průběhu let skutečně prodělalo změny v názvu – což odráží změny státních hranic. Dříve se jmenovalo Texokla a Texoma podle Texasu a Oklahomy. Texola rychle rostla v 20. letech a v roce 1930 dosáhla svého vrcholu s počtem obyvatel 581, a oblast měla kvůli vytvoření Route 66 rozvíjející se místní ekonomiku.

Ale v následujících desetiletích se počet lidí žijících v této oblasti kvůli nedostatku produkce bavlny – což bylo ve svých raných letech město známé – postupně snižoval. Jednou z mála věcí, kterou mohou návštěvníci vidět, když přijdou do Texoly, je zvláštní jednocelové vězení u silnice. Postavena na konci 19. století, jedná se o jednotku s železnou mříží a oknem.

Zdroj: uberalles.live

i
Zajímavosti

Zpěv Václava Neckáře v ohrožení! Zdravotní problémy o kterých promluvil…

Legendární zpěvák Václav Neckář (80) v říjnu loňského roku oslavil osmdesáté narozeniny. Ovšem už více než rok ho trápí bolest…
i
Zajímavosti

Muž pořídil fotogarfii a sdílel jí na Facebooku, když si…

Čas od času se každý z nás na chvilku zastaví, aby mohl udělat fotografii, buď pěkného místa, sebe, nebo něčeho…
i
Zajímavosti

Co to znamená, když jsou vaše kalhotky obarvené v rozkroku?…

Londýn - Tohle je zpráva, která zanechá všechny ženy s ústy dokořán! Odbarvené kalhotky - pro mnoho z nás se…
i
Zajímavosti

Záhada vysokých platů prodavaček v Lidlu! Víte kolik si vydělají…

V dnešní době se role prodavače či prodavačky stává stále více klíčovou pro úspěch obchodů. Již dávno není tato profese…
i
Zajímavosti

Maminka se rozhodla zveřejnit fotku svého těhotenského bříška! O chvíli…

Když žena otěhotní, touží sdílet svou radost se všemi kolem sebe. Sociální sítě jsou plné fotek šťastných budoucích maminek s…
i
Zajímavosti

Pár se rozhodl adoptovat dívku z Ugandy! Když jim dívka…

Adopce představuje pro mnoho párů a opuštěných dětí naději na nový začátek. Nicméně, realita adopčního procesu může být složitá a…