Nízkokalorické náhražky cukru měly být bezpečnou náhradou za cukr. Po letech se ale ukazuje, že možná škodí více než cukr samotný.
Nová studie vědců z USC Dornsife zjistila, že umělá sladidla požitá během dospívání mohou později vést k problémům. Některé problémy se mohou týkat dlouhodobé pamětí. Ve studii nechal tým vědců z USC Dornsife mladé krysy vypít vodu. Tato voda byla obohacená o různé nízkokalorické náhražky cukru, jako je sacharin a stévie. Umělá sladidla jsou běžnou složkou mnoha potravin a nápojů a vědci použili množství, která se řídí množstvím schváleným pro lidi.
Samostatná skupina krys dostávala s jídlem obyčejnou vodu.
Po jednom měsíci se krysy staly dospělými a autoři studie hodnotili jejich paměť pomocí dvou různých testů:
1. První zahrnovala bludiště, kde krysy musely najít cestu k východu.
2. Další test zahrnoval paměťový kvíz, aby se zjistilo, zda si krysy pamatují předmět, který předtím viděly.
Testy ukázaly, že krysy, které v dětství a dospívání pily uměle oslazenou vodu, měly problémy se zapamatováním si předmětů a cest ve srovnání s krysami, které pily pouze čistou vodu.
Narušují umělá sladidla Vaši chuť?
Vědci také provedli některá další pozorování:
– Konzumace umělého cukru způsobila, že krysy měly na jazyku méně receptorů, které detekují sladkou chuť, což je přimělo jíst nebo pít více sladkých potravin, aby chuť detekovaly.
– Zjistili také změny ve způsobu, jakým se krevní glukóza pohybuje střevy, což by mohlo poukazovat na mechanismus, kterým cukr ovlivňuje paměť.
– Kromě toho vědci objevili dlouhodobé neurologické změny v mozku myší, přičemž nejvíce postižené oblasti byly ty, které kontrolují paměť a chování motivované odměnou.
„Ačkoli naše zjištění nutně nenaznačují, že by člověk měl přestat používat všechna nízkokalorická umělá sladidla obecně, zdůrazňují, že jejich častá konzumace v raném věku může mít dlouhodobé vedlejší účinky,“ poznamenal spoluautor studie Scott Kanoski, docent biologických věd na USC Dornsife.