Umělá sladidla mohou dětem poškodit dlouhodobou paměť!

Nízkokalorické náhražky cukru měly být bezpečnou náhradou za cukr. Po letech se ale ukazuje, že možná škodí více než cukr samotný.
Nová studie vědců z USC Dornsife zjistila, že umělá sladidla požitá během dospívání mohou později vést k problémům. Některé problémy se mohou týkat dlouhodobé pamětí. Ve studii nechal tým vědců z USC Dornsife mladé krysy vypít vodu. Tato voda byla obohacená o různé nízkokalorické náhražky cukru, jako je sacharin a stévie. Umělá sladidla jsou běžnou složkou mnoha potravin a nápojů a vědci použili množství, která se řídí množstvím schváleným pro lidi.
Samostatná skupina krys dostávala s jídlem obyčejnou vodu.
Po jednom měsíci se krysy staly dospělými a autoři studie hodnotili jejich paměť pomocí dvou různých testů:
1. První zahrnovala bludiště, kde krysy musely najít cestu k východu.
2. Další test zahrnoval paměťový kvíz, aby se zjistilo, zda si krysy pamatují předmět, který předtím viděly.
Testy ukázaly, že krysy, které v dětství a dospívání pily uměle oslazenou vodu, měly problémy se zapamatováním si předmětů a cest ve srovnání s krysami, které pily pouze čistou vodu.
Narušují umělá sladidla Vaši chuť?
Vědci také provedli některá další pozorování:
– Konzumace umělého cukru způsobila, že krysy měly na jazyku méně receptorů, které detekují sladkou chuť, což je přimělo jíst nebo pít více sladkých potravin, aby chuť detekovaly.
– Zjistili také změny ve způsobu, jakým se krevní glukóza pohybuje střevy, což by mohlo poukazovat na mechanismus, kterým cukr ovlivňuje paměť.
– Kromě toho vědci objevili dlouhodobé neurologické změny v mozku myší, přičemž nejvíce postižené oblasti byly ty, které kontrolují paměť a chování motivované odměnou.
„Ačkoli naše zjištění nutně nenaznačují, že by člověk měl přestat používat všechna nízkokalorická umělá sladidla obecně, zdůrazňují, že jejich častá konzumace v raném věku může mít dlouhodobé vedlejší účinky,“ poznamenal spoluautor studie Scott Kanoski, docent biologických věd na USC Dornsife.