Párky jsou již mnoho let součástí naší typické stravy. Přesto že jsou velmi oblíbené se netěší dobré pověsti. Za nezdravé jsou považovány dušené párky z vepřového nebo drůbežího masa. Častou chybou, která negativně ovlivňuje naše zdraví, je jejich tepelná úprava.
Párky – na rozdíl od všeobecného mínění – nejsou horší volbou než uzeniny a klobásy. Stále více výrobců nabízí zákazníkům produkty s vyhovujícím složením. Bohužel na pultech obchodů stále najdete uzeniny složené převážně ze strojně odděleného masa.
Párky nemusí být nezdravé
Uzeniny jsou často produktem plným výrobního odpadu, tedy zvířecích vemen, šlach, tuku, chrupavek, těl drůbeže, paznehtů a drápů. Hnusné ingredience doprovází zvýrazňovače chuti, konzervanty a nezdravý dusitan sodný.
Podle norem Evropské unie nejsou tyto produkty považovány za maso. Pokud uzeniny obsahují více než 70 procent této suroviny, jsou považovány za bezmasé výrobky. Takové produkty obsahují četné rostlinné složky a tuky.
V cenách uzenin jsou velké rozdíly, a ty mají také dobrý důvod.
Čím dražší uzeniny, tím více masa v jejich složení najdete. Ty nejlepší mají obsah až 95 procent. Mezi kvalitní přidané suroviny patří také voda, sůl a přírodní dochucovadla.
Párky by se ale v žádném případě neměly vařit, smažit nebo péct. Toto pravidlo platí zejména pro nekvalitní uzeniny, které obsahují dusitan sodný. Tato sloučenina může při zahřátí na 150 stupňů Celsia reagovat, což vede k produkci karcinogenních látek.
Existuje způsob, jak uzeniny ohřát tak, aby byly zdravotně nezávadné. Oloupejte je ze střívek a mezitím v hrnci dejte vařit vodu. Po dosažení bodu varu do ní vložíme párky a ihned stáhneme plamen na minimum. Výrobek bude připraven ke konzumaci po 3 minutách. Díky této metodě budou párky nejen chutné, ale také zdravé.