Různé varianty koláčů jsou po generace považovány za velmi uspokojivé jídlo. Připravovaly se ve velkých rodinách, kde v podstatě všichni tvrdě pracovali v továrnách nebo v zemědělských podnicích. Tento recept nejen že zasytí celou rodinu, ale navíc nezabere moc času. Pokud ze slaného koláče něco zbude, druhý den chutná úplně stejně dobře.
Chcete-li rodinu potěšit, upečte si tento koláč.
Ingredience na masový koláč:
· voda – 120 ml
· kukuřičný škrob – 1 lžička
· slunečnicový olej – 120 ml
· rozinky – 40 g
· jogurt – 120 g
· cukr – 4 polévkové lžíce
· droždí – 25 g
· tvaroh – 200 g
· 1 vejce + 1 žloutek
· mouka – 500 g
· sůl – 1 lžička
· mleté maso – 500 g
· rajčata – 2 ks
· cibule – 2 ks
· chilli papričky – 2 ks
· máslo – 150 g
Příprava masového koláče:
Mléko s vodu předehřejeme na 50-60 stupňů. Přidáme droždí, 2 lžíce krupicového cukru a sůl. Když se cukr rozpustí, přidejte jedno vejce a rozmíchejte. Do těsta nasypeme prosátou mouku a zaděláme těsto. Těsto necháme půl hodiny v teple kynout. Mezitím nakrájejte cibuli a chilli papričku. Na rozpáleném rostlinném oleji orestujte cibuli dozlatova. Poté přidejte chilli k cibuli a na mírném ohni ještě minutu opékejte.
Souspark.ru
Mleté maso dáme k zelenině, ingredience promícháme. Maso a zeleninu orestujte do měkka. Rajče nakrájíme na malé plátky, před koncem restování vložíme k mletému masu, osolíme a opepříme. Náplň vařte 5-7 minut na mírném ohni. Těsto rozdělte na dvě částí. Jeden z dílů vyválíme na kulatý koláč o průměru 40 cm. Do středu vložte připravenou směs masa se zeleninou. Druhou část těsta vyválejte také, přeložte s ním připravenou směs a nařezejte jeho povrch. Okraj spodního těsta přeložte přes okraj vrchního těsta a pořádně zmáčkněte k sobě. Těsto namažte žloutkem a počkejte, až se trouba zahřeje na 180 stupňů. Dort pečte 35-40 minut.
Výsledkem je lahodný a voňavý masový koláč.