Healthy green Smoothie on wooden table

Říká se o nich jako o superpotraviny a mnozí už jejich konzumaci doslova propadly. Nápoje či tablety zeleného ječmene, chlorely a spiruliny se prodávají v obchodech se zdravou výživou jako teplé rohlíky. Připisují se jim zázračné účinky a schopnosti léčit tzv. civilizační choroby. Víte, na co všechno prý působí a kdy se jim raději vyhnout?

Zeleny ječmen
Zelený ječmen je v podstatě výživový doplněk, který obsahuje sušenou šťávu z mladých lístků ječmene. Prodává se ve formě tablet či prášku, ze kterého je možné vyrobit nápoj, či čaj. Všechny minerální látky a vitamíny, které se v zeleném ječmeni nacházejí, jsou přirozené a organické. Jde o betakaroten, biotin, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, cholin a vitamíny C, E a řadu vitamínů B: B1, B2, B3, B6. Připisuje se mu schopnost snížit hladinu cukru v krvi, také krevní tlak a špatný cholesterol, také schopnost detoxikovat organismus, zpomalit stárnutí buněk, léčit kožní nemoci, chudokrevnost, zda srdečně-cévní onemocnění. Využívají ho zejména lidé, kteří se chtějí zbavit kil navíc jakož i ti, kteří se snaží o zdravý životní styl. Používá se také při zažívacích potížích jako jsou průjmy, bolesti břicha a zánětlivé stavy střev.

Kdy se mu raději vyhnout?
Užívat zelený ječmen se nedoporučuje těm, kteří mají intolerancí na lepek, resp. celiaků. Jeho konzumace také může způsobit alergickou reakci u lidí citlivých na obilná zrna žita, pšenice, ovsa, kukuřice a rýže. Vyhnout by se mu měli i diabetici, protože ječmen může mít vliv na hladinu cukru v krvi. Ze stejného důvodu není vhodný ani pro pacienty před nebo po operaci.

Mohlo by vás zaujmout: Řasa spirulina: Zelený zázrak pomůže vaší imunitě i kráse

Chlorella
Jde o zelenou řasu, která roste ve sladké i ve slané vodě. Chlorella se prodává také ve formě tablet i prášku. Opět se používá zejména při detoxikaci ai když nejde o léčivo, připisují se jí mnohé léčivé vlastnosti. Obsahuje velké množství bílkovin, tuků i cukrů. Zároveň obsahuje i minerální látky jako železo, vápník, draslík, hořčík, vitaminy C, E a vitaminy skupiny B, karotenoidy, arginin, leucin, či kyselinu listovou. Údajně má stejné účinky jako antibiotika, ale na rozdíl od nich nepoškozuje střevní mikroflóru. Podle výrobce stejně jako zelený ječmen detoxikuje tělo, příznivě působí na imunitu, léčí záněty a alergie, chrání srdce, i mozek a chrání buňky.

Kdy se jí raději vyhnout?
Užívání chlorelly může u některých lidí vyvolat nežádoucí účinky jako průjmy, nevolnost, nadýmání, zelené zabarvení stolice, či žaludeční křeče. Mnohem vážnější jsou však možné alergické reakce, včetně astmatu a problémů s dýcháním. Údajně se vyskytly případy zvýšené citlivosti na sluneční paprsky. Vyhnout by se jí měli zejména lidé s citlivostí na jód, alergií na plísně, zda ti, kteří mají slabší imunitu. Na pozoru by se měli mít i lidé s autoimunitním onemocněním jako je roztroušená skleróza, lupus, zda revmatoidní artritida.

Mohlo by vás zaujmout: Podzim je zde: Nakopni imunitu těmito potravinami a super drinkem

Spirulina
Je zelenomodrá sladkovodní řasa, kterou koupíte v obchodech ve formě tablet i prášku. Spirulina je dnes pro své bohaté složení považována za jeden z nejkomplexnějších zdrojů vitamínů a minerálů. Obsahuje totiž vitamíny A, D, E, K a vitaminy skupiny B, minerální látky železo, hořčík, vápník, fosfor, draslík, selen, sodík i chrom, ale i vlákninu, betakaroteén, fykocianín, aminokyseliny a proteinu a esenciální mastné kyseliny. Kromě toho, že příznivě působí na očištění organismu, zároveň zrychluje metabolismus, pomáhá v hubnutí, redukci špatného cholesterolu, snižování krevního tlaku. Je ale také zdrojem energie a podle různých zdrojů údajně snižuje riziko vzniku mrtvice, či rakoviny.

Kdy se jí raději vyhnout?
Někteří lidé při užívání spiruliny mohou pociťovat bolesti hlavy, nevolnost, potíže se soustředěním, ale objevit se může i zvýšené pocení, či zarudnutí obličeje. Stejně jako v případě chlorelly, i při spirulině by měli být opatrní lidé s autoimunitním onemocněním.

loading...
Sdílejte