Léto jde! A s ním čas na rychlé a svěží polévky, klidně i na studeno (i když tento recept není ten případ). Jelikož máme červen, konečně se bez problémů dají sehnat pořádně rajčata, které nechutnají jako destilovaná voda, ale jejich chuť je sladká a poctivá. A protože Mizuho doslova miluje rajčatovou polévku a může ji jíst prakticky denno denně, tak jsem dnes vytáhl mixér, trochu těch čerstvých a poctivých rajčat plus nějaké z konzervy a připravil rychlou polévku. V plné sezoně rajčat ji samozřejmě připravujeme výhradně z čerstvých a sladkých velkých rajčat, takto zkraje léta resp. koncem jara zase tímto způsobem.

A takto na to:

Do mixéru vhoďte omyté rajčata, loupaná rajčata, chilli (my jsme použili scotch bonnet), očištěnou cibuli, stroužky česneku, cukr a vše spolu řádně promixujte. Pokud máte velmi výkonný mixér nemusíte nic krájet na drobnější kusy, zvažte však co váš mixér zvládá. Ten náš zcela rozdrtí i malé semínka z rajčat, takže ne u nás nutné masu propasírovat. Pokud však podobný stroj nemáte a chcete mít polévku krásně hladkou a čistou masu ještě propasírujte.
V hrnci rozpusťte máslo s trochou olivového oleje, vlijte masu z mixéru a nechte přejít varem. Pokud se vám zdá polévka příliš hustá zřeďte ji trochou vody. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte dozdobené bazalkou, parmazánem a trochou olivového oleje.
TIP: Spolu s rajčaty rozmixujte i trochu řapíkatého celeru, získáte tak extra svěžest. Stejně tak můžete rozmixovat hrst bazalky, polévka se dostane hned na jinou úroveň. Polévku také můžete finální dochutit muškátovým oříškem nebo doplnit o domácí těstoviny. V polévce také můžete povařit i tvrdé kraje parmezánu, polévku zajímavě dochutí a nepřijde nazmar.

Sdílejte