Hurá. Podařilo se nám vyšpekulovať nenormální dobrý koláč, a podržte se, bez špetky mouky. Trendy! Takže si na něm mohou klidně smlsne i bezlepkáči. No a my ostatní, můžeme sníst o dva kousky více, bez větších výčitek svědomí. Na povrchu křupavá krusta, vnitřek šťavnaté a vláčné. K tomu ještě domácí třešňová zmrzlina a dokonalý letní dezert je na světě. Určitě jím ohromíte celou svou rodinu. Čokoláda a třešně v hlavní roli.

A takto na to:

Příprava zmrzliny je velmi jednoduchá a nenáročná. Potřebujete ji však zamrazit, proto si ji připravte jako první. Odpeckujte ¼ kg třešní a v mixéru jejich rozmixujte. Vůbec nebude vadit, pokud zůstanou i hrubší kousky. V míse vyšlehejte smetanu, přidejte med nebo cukr. Pokud jsou třešně dostatečně sladké, sladit možná vůbec nebude nutné. Vyšlehanou smetanu smíchejte s rozmixovanými třešněmi, přelijte do uzavíratelné misky a nechte v mrazničce alespoň 2 hodiny.
Příprava koláče je opět velmi jednoduchá. Odpeckujte třešně a předehřejte troubu na 180 stupňů. V jedné míse vyšlehejte bílky, v druhé vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé nadechni pěny. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem. Chcete-li tání trochu urychlit, misku s čokoládou překryjte potravinovou fólií.
Rozpuštěnou čokoládu nechte chvilku vychladnout a pomalu ji přimíchejte k žloutkům. Míchejte stěrkou. Pokud by byla čokoláda příliš horká a vlily byste ji najednou, těsto by se vám zgrclo. Do těsta nejde žádná mouka a neměli byste to jak napravit. Do těsta na závěr přimíchejte i vyšlehané bílky, opět stěrkou promíchejte. Dortovou formu o průměru 24 cm vystelte pečícím papírem. Klidně použijte i obdélníkový pekáč s rozměrem 27 × 38 cm.
Na dno formy poklademe vypeckované třešně a zalijte je čokoládovým těstem. Pečte 40 minut, pokud použijete obdélníkovou formu těsto bude nižší, proto pečte cca 30 minut.
Po vytažení z trouby nechte koláč ve formě vychladnout, posypeme kakaem, nakrájejte a podávejte s čerstvými třešněmi a třešňovou zmrzlinou.

Sdílejte