Uchovávání léčivých rostlin extrakcí v alkoholu je jednoduchou metodou, tinktury a likéry si snadno vyrobíte i podomácku. Protože alkohol zároveň konzervuje, není na tom co zkazit a je úspěch zaručen. Oslazené likéry zároveň zahřejí, mají příjemnou barvu a vůni, užívání za kalíšek působí jako lék.

Základní recept – tinktura
Pro přípravu tinktur používáme čerstvé nebo sušené květiny, listy a plody a alespoň 40% alkohol. Použít můžete zředěný konzumní alkohol, vodku nebo domácí pálenku. V žádném případě nepoužívejte průmyslový alkohol denaturovaný či masážní líh, protože jsou jedovaté a nevhodné pro vnitřní užití.

Do čistého skleněného zavařovací sklenice se závitem navrstvěte bylinné části, jemně upěchujte rukou a naskládejte až povrch. Zalijte alkoholem, uzavřete víčkem a nechte stát při pokojové teplotě. Do alkoholu se výluhem účinné látky, alkohol působí zároveň jako konzervační činidlo. Nechte stát 2-3 týdny, občas protřepejte a pak přeceďte do čisté nádoby přes gázu. Uchovávejte v chladu a temnu, případně v láhvi z tmavého skla.

Také by vás mohlo zaujmout: Přírodní pomoc pro zlepšení cév: Které potraviny a bylinky si třeba dopřát?

Vhodné byliny na přípravu tinktur
měsíček lékařský – za slunečných dnů sbíráme až do příchodu prvních mrazů rozkvetlé květiny, nejvíce léčivých látek mají jednobarevné sytě žluté a oranžové druhy, tinktura pomáhá při léčbě křečových žil, čistí pleť, zmírňuje kožní záněty, léčí rány
lichořeřišnice – používají se květy, mladé listy, pupeny i semena, je zdrojem přírodních antibiotik, účinkuje k mnoha bakterie, hlavně na streptokokové infekce, je nápomocná při léčbě chronických onemocnění – angíny, záněty močového traktu, prostaty a vaječníků
ožanka kalamandra – kvetoucí nať obsahuje hořké látky působící příznivě na žaludek a trávení
hřebíček – koření používané v kuchyni v podobě tinktury pomáhá při bolestech zubů a zánětech dásní, zmírňuje kožní záněty, bolesti při dně a revmatismu
užívání
Tinktury aplikujeme zředěné na pokožku podle zdravotních potíží. Vnitřně se tinktury užívají obvykle 3x denně 5ml, zředěné vodou nebo ochucené medem či ovocnou šťávou. Pokud tinkturu užívají děti nebo těhotné ženy, je třeba nechat alkohol vyprchat. Stačí vlít do malého šálku 25-50ml horké vody, přidat dávku tinktury, promíchat, nechat vychladnout a pak užít. Většina alkoholu se odpaří a účinné látky přejdou do vodného roztoku.

Také by vás mohlo zaujmout: Kostní výrůstky nebo revma? Udělejte si tinkturu či obklady z kostivalu lékařského

Základní recept – likér
Zkaramelizujeme cukr, zalijeme alkoholem, přidáme byliny nebo bobulové plody, koření a necháme stát ve skleněné uzavřené láhvi nebo sklenici 4 týdny. Scedíme, podle chuti dosladíme a skladujeme na chladném tmavém místě. Na ½ litru alkoholu dávkujeme 200g cukru. Alkohol můžeme ředit v poměru 1: 1 s vodou, použít můžeme vodku, rum nebo domácí pálenku.

Byliny na likéry
máta peprná – 2 hrsti čerstvých listů na ½ litru alkoholu
žaludeční byliny – kořen anděliky lékařské, 10g zeměžluče a 10g meduňky na litr alkoholu
aronie (černá jeřabina) – plody naplníme láhev a zalijeme alkoholem, je bohatá na vitamíny a antioxidanty
bezinky – 500-600g zralých bobulí a vanilkový lusk na litr alkoholu
jeřáb ptačí – plody se sklízejí po prvních mrazech, na litr alkoholu potřebujeme 1kg plodů, 15ks hřebíčku a 1 kousek celé skořice, působí při nevolnostech a problémech s ledvinami
trnky – plody se sklízejí po prvních mrazech, 1 / 2kg plodů se zalije 7dl neředěného alkoholu, ochutí muškátovým oříškem, vanilkou a kůrou z citronu, užívá se při nachlazení, chřipce a revmatismu
šipky – také se sklízejí po prvních mrazech, zbaví stopek a rozmixuje, 1 / 2kg plodů dávkujeme na litr neředěného alkoholu

loading...
Sdílejte