S názvem to bylo takto: nevěděl jsem jak mám nazvat toto jídlo a tak Mizuho řekla: volej to bramborovo-sýrové koblihy, vždyť i tak vypadají. Pokud bych je smažil, nazval bych je logicky fritas (to je takový hezký název pro smažená cosi), ale já jsem dal přednost o něco zdravější verzi, když jsem je pekl bez tuku v troubě. Takže jsou to šišky, podle jejich šišatým tvaru, ale v konečném důsledku je úplně jedno jak je budeme volat, podstatné je jiné: jsou naprosto fantastické, dokonalé jako chuťovka k dobrému filmu nebo k blížícímu se fotbalu. Chilli jim dodává jemnou pikantnost a máta v dipu zase neuvěřitelnou svěžest. Zkusíte?

A takto na to:

Brambory uvařte ve slupce (můžete je i upéct, zbavíte je tak vlhkosti) téměř do měkka. Nechte vychladnout. Brambory očistěte a nastrouhejte na struhadle. Smíchejte s nastrouhaným sýrem, vajíčky, oreganem, solí, pepřem, utřeným česnekem a chilli. My jsme použili sladký chilli jam, který jsme našli v jednom z boxů od ŠmakujTo, použít však můžete i čerstvé chilli. Vše pořádně promíchejte. Masa by měla být dostatečně tuhá, aby se daly tvarovat koblihy nebo menší kuličky. Zde je důležitý odhad, takže množství ingrediencí si musíte přizpůsobit (v závislosti na velikosti brambor, vajec, konzistence sýra, který použijete, atd.). Směs ochutnejte a pořádně ji dochuťte.V případě, že je velmi řídká, pomozte si celozrnné nebo špaldovou moukou, případně hrubou strouhankou.
Tvarujte menší šišky, něco jako škubánky, ale klidně to mohou být i kulky, to je na vás (zkoušel jsem to i to). Ukládejte je jednu vedle druhé na pečící papír a mírně pokapejte olivovým olejem. Pečte v troubě do zlata, asi 20 minut při teplotě 200 stupňů. Můžete však zvolit i méně zdravou verzi. V hlubším hrnci rozpalte olej a koblihy smažte. Nechte je vychladnout na mřížce, ať jsou křupavé. Při takové verzi bychom je mohli nazvat fritas. 🙂 Podávejte s brynzové dipem, který si vyrobíte velmi jednoduše.
Brynzové dip je brnkačka. Smíchejte brynzu, smetany, bylinky, dochuťte solí a pepřem. Malé bramborové šišky (nebo fritas) a brynza k tomu? To jde k sobě, fakticky.

Sdílejte