Rádi pečete, ale nechcete strávit při peci celé dopoledne? Mám pro vás jednoduchý koláč, který chutí potěší i toho největšího labužníka. Léto bývá u nás hektické. Víkendy jsou jediným časem odpočinku a možnosti vychutnat si teplé, slunečné počasí. Rádi je trávíme na zahradě grilovačku, piknikem, či městskou turistikou. Tehdy se mi nechce zabít půl dne postáváním v kuchyni, mixováním krémů a komplikovaným pečením. Proto vždy sáhnu po tomto jednoduchém zázraku.

Šťavnatý, křehký borůvkový koláč s drobenkou si prostě zamilujete. Upozorňuji, že způsobuje prudkou závislost.

A takto na to:

Troubu předehřejte na 190 stupňů. Připravte si plech s rozměrem 26 × 19 cm. Do mixéru nasypte mouku, 100 g cukru, kypřící prášek, studené máslo, vejce, šťávu a kůru z ½ citrónu. Dobře promixujte, polovinu těsta přeložte na plech potřený máslem a rukou rovnoměrně zarovnejte.
V misce smíchejte borůvky, kukuřičný škrob, 40 g cukru, šťávu a kůru z druhé poloviny citronu. Borůvky nasypte rovnoměrně na plech a zasypte rozdrobený druhou polovinou těsta. Pokud je těsto příliš lepkavé, rozpracujte ho s trochou mouky. Pečte 35 – 45 minut. Po vytažení z trouby nechte koláč v plechu vychladnout.

Sdílejte